Božična večerja. Ali morda več njih? Saj veste, praznovati je treba z vašo družino, pa s partnerjevo, s prijatelji, sodelavci. Toliko kosil, večerij in ostalih druženj ob prazničnih dobrotah lahko kaj kmalu pusti posledice na našem telesu. Vendar pa se temu lahko izognete. Ne druženju in praznovanju, da ne bo pomote, le tistim pregreham na mizah, ki se kar šibijo pod njimi. Le z malo domišljije lahko sebi in svojim najbližjim pričarate zdravo božično večerjo. Verjemite, mi smo to preizkusili že lansko leto pa gostje sploh opazili niso, da ne jedo tiste običajne božične hrane.
In tudi letos smo za vas pripravili predlog za božično večerjo z veliko beljakovinami in maščobami in malo ogljikovimi hidrati.
PREDJED – tatarski biftek na kruhu in maslu
Brez »tatarca« pač ne gre! In dobra novica je, da je tatarski biftek za vse tiste, ki se ogljikovim hidratom izogibate, idealen! 100 g tatarskega biftka namreč vsebuje 21 g beljakovin, 6 g maščob in manj kot 1 g ogljikovih hidratov. Z maslom bomo dodali zadostno količino maščob, zalomi pa se pri kruhu. Nikar ne skrbite, spodnji recept vam bo pomagal pri tej zagati, priprava pa je tako zelo preprosta, da vam lahko pri peki priskočijo na pomoč tudi vaši »palčki«.
Potrebujete:
- 240 g lahke pasirane skute
- 110 g mletih mandljev
- 115 g mešanice semen (laneno, bučno, sončnično, sezam ipd.)
- 6 jajc
- ščepec soli
- ½ čajne žličke sode bikarbone ali pecilnega praška
- nekaj bučnih semen za posip na vrhu
Priprava:
Vse sestavine v večji posodi premešamo z roko. Manjši pekač za kruh predhodno namažemo s kokosovo maščobo, nato zmes vlijemo vanj in pečemo 60 minut na 180⁰C. Najboljši je še topel, iz pečice, saj veste, da se maslo raztopi na njemu. 🙂
GLAVNA JED – račka v mandljevi skorjici
Mmmmm, račka. Nam se cedijo sline že samo ob misli nanjo. In veste kaj je najlepše? Brez problema lahko naredite navadno, pečeno račko ali pa jo hrustljavo zapečete v mandljevi skorjici.
Potrebujete:
- 500 g račke
- 2 jajci
- 150 g mletih mandljev
- Začimbe
- Kokosovo (ali navadno) maslo
Priprava:
Račko začinimo, povljamo v razvrčkljanih jajcih in mandljih. Kokosovo maslo v ponvi dobro segrejemo in meso zapečemo z obeh strani.
PRILOGE – nadevane paprike in zelenjavni pire
Zelenjava, zelenjava, zelenjava! Izbira je ogromna, le nekaj domišljije potrebujete.
Potrebujete:
- 4 večje rdeče paprike
- 200 g slanine
- 200 g mozarelle
- Brokoli ali cvetačo
- Sladko smetano
- Kremni sir (po želji)
Priprava:
Paprike prerežete na polovico, očistite semen in rahlo zapečete v pečici. Ko paprike spustijo vodo, jih nadevate s slanino in obložite z mozarello ter še za nekaj minut pečete.
Brokoli ali svetačo (lahko tudi oboje) skuhate (predhodno odstranite steblo), nato pa dodate začimbe po okusu (malo soli, popra, rdeče paprike), malo sladke smetane in kremnega sira za bolj gladko teksturo in premešate s paličnim mešalnikom.
SLADICA – Božičkove kapice
Ne le, da so tako zelo slastne, da jih bo zmanjkalo v trenutku, tudi zdrave so in mamljive tudi za otroške oči.
Potrebujete:
- 2 jajci
- 200 g mletih mandljev
- 100 g sirotkinih proteinov (okus po želji)
- 1 dcl vode
- 1 žlička pecilnega praška
- 150 g skute
- 150 g grškega jogurta
- 150 ml sladke smetane
- 100 g kokosa
- jagode
Priprava:
Jajci ločimo. Rumenjakom primešamo vodo, pecilni prašek, sirotkine proteine in mlete mandlje. Beljake stepemo v čvrst sneg in jih nežno vmešamo v zmes, ki smo jo pripravili iz rumenjakov. Nadevamo v posodice in pečemo na 180 stopinjah 15 minut.
Grški jogurt, skuto, smetano in kokos premešamo v čvrsto zmes. Ko se muffini ohladijo, jih obložimo s kremo, dodamo jagodo in jih s preostankom kreme okrasimo že z »božičnim cofkom«.
Božični prazniki so res čaroben čas, zato jih užijte kar se da. Veseli bomo vseh fotografij vaših večerij, obljubimo pa, da vam tudi mi pokažemo naše (če bo fotoaparat dovolj hiter in ne bodo gostje vsega pojedli, preden nam uspe posneti kakšno fotko).
Želimo vam vesel Božič!
Vaš TC team