Minerali so, tako kot vitamini, življenjsko pomembne snovi, ki jih telo nujno potrebuje, čeprav v zelo majhnih količinah. Minerali so anorganske snovi, največkrat v obliki soli. Delimo jih na makroelemente (kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij), ki jih telo potrebuje v večji količini in mikroelemente (železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij), ki jih telo potrebuje v manjših količinah.
Dolgotrajna enolična prehrana, nosečnost ali različna bolezenska stanja ter tudi pri trening, lahko privedejo do pomanjkanja mineralov v telesu, kar pomeni, da jih moramo dodatno zaužiti s pomočjo izbrane hrane ali v obliki prehranskih dodatkov.
ZAKAJ RABIMO MINERALE?
Kot že rečeno so minerali, tako kot vitamini, življenjskega pomena. Potrebujemo majhne količine, zato so te količine ob uravnoteženi prehrani dosegljive. Minerali pomagajo celemu telesu, za tvorbo hormonov žleze ščitnice, pomembni so pri gradnji mišičnega tkiva, pomagajo pri varovanju celic pred toksičnimi radikali, potrebni so za vzdržljivost in delovanje mišic in živčevja, delujejo proti krčom, uravnavajo pritisk v celicah,…
KDO IMA LAHKO POVEČANO POTREBO PO MINERALIH?
- STAREJŠI: v zrelih letih pogosto pride do pomanjkanja vitaminov in mineralov – problem pri starejših je aborpcija snovi v telesu
- LJUDJE S SRČNO-ŽILNIMI OBOLENJI: zadostna količina vitaminov in mineralov je pomembna za pomanjša tveganje srčno-žilnih obolenj
- JEMANJE ZDRAVIL: nekatera zdravila zmanjšajo absorpcijo hranil ali zmanjšajo sposobnost celic, da jih izrabijo
- NOSEČNICE IN DOJEČE MATERE: zadostna količina vitaminov in mineralov je zelo pomembna, saj vpliva tudi na razvoj otroka
- KADILCI IN ALKOHOLIKI: kajenje in alkoholne pijače povzročijo pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov v telesu
- ŠPORTNIKI: povečana telesna aktivnost pomeni povečano izločanje in s tem tudi povečano potrebo po vitaminih in mineralih
- OTROCI IN MLADOSTNIKI: pri pospešenem razvoju so potrebe po vitaminih in mineralih povečane
KJE LAHKO DOBIM MINERALE?
Nepredelana rastlinska in živalska hrana v osnovi vsebujeta dovolj mineralov za povprečnega človeka. Poskrbeti moramo, da je hrana čim bolj naravnega izvora, saj je v tem primeru več možnosti, da res vsebuje vitamine in minerali. Problem nastane pri enolični prehrani oziroma pri prehrani, ki je sestavljena pretežno iz predelane hrane, ki ne vsebuje teh elementov in je v zadnjem času žal vse bolj razširjena. Pri uravnoteženi prehrani je pomembno tudi to, da vsebuje več med seboj komplementarnih snovi, ki pomagajo k boljšem izkoristku mineralov v telesu (nekateri minerali potrebujejo določene vitamine, da jih telo lahko uporabi). Ob dodatnem vnosu mineralov s pomočjo prehranskih dodatkov, moramo biti pazljivi, saj pomanjkanje kot tudi presežek mineralov lahko privede do zdravstvenih težav. Nekateri minerali so občutljivi tudi na svetlobo, kisik, toplotno obdelavo, zato tiste hrane, ki je ni potrebno toplotno obdelati, raje pojejte kar brez kuhanja/pečenja (predvsem sadje in zelenjava).
Osnova za zdravo življenje, je uživanje čim manj predelane hrane, ki nam ob primernem razmerju makrohranil, zagotovi tudi vsa ustrezna mikrohranila. V kolikor tega ne moremo doseči lahko posežemo tudi po prehranskih dodatkih, vendar se pred tem pozanimajte, česa vam res primanjkuje in na podlagi tega izberite tudi prehranski dodatek. Na voljo so prehranski dodatki, ki vsebujejo več ali manj vse vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje vsakodnevno (na etiketi je zabeleženo tudi kaj vsebuje in v kakšnem deležu glede na priporočen dnevni vnos – RDA) in prehranski dodatki, ki so osredotočeni predvsem na skupino vitaminov in mineralov. Kot že rečeno, pred tem se pozanimajte kaj posamezen izdelek vsebuje in če je pravi za vas.