Ogljikovi hidrati so lahko tako naši prijatelji, kot tudi naš sovražnik. Vse zavisi od tega, kakšne ogljikove hidrate uživamo, saj so nekateri telesu bolj prijazni kot drugi. Sama količina vnosa ogljikovih hidratov je odvisna od prehranjevalnega režima, kateremu posameznik sledi, prav pri vsakem pa je pomembno, kateri so tisti ogljikovi hidrati, ki jih zaužijemo. Na primer, pravi polnozrnat kruh (govorimo o pravi polnozrnati moki in ne tisti obarvani, ki jo navadno lahko kupimo pod imenom »polnozrnata«) je mnogo kvalitetnejši kot klasičen bel. Če želimo odgovoriti na to vprašanje, moramo najprej ugotoviti kaj sploh so ogljikovi hidrati in kje jih sploh najdemo.
KJE NAJDEMO OGLJIKOVE HIDRATE?
Ogljikove hidrate najdemo v različnih oblikah tako v zdravi, kot tudi nezdravi hrani: v rižu, kruhu, mleku, fižolu, kokicah, krompirju, makaronih, sadnih sokovih, čokoladi in tudi slastni jagodni piti. 🙂 V hrani se ogljikovi hidrati nahajajo v mnogih oblikah, najpogosteje kot sladkorji, vlaknine in škrob.
Ogljikovi hidrati se v telesu pretvorijo v glukozo, iz katere pa v verigi kemičnih procesov nastane energija, ki jo porabimo tako za normalno delovanje telesa kot tudi za športno aktivnost. Razlika v kvaliteti energije pa je v tem, iz kakšnih ogljikovih hidratov nastane.
KVALITETNI ALI NEKVALITETNI?
Kvalitetni ogljikovi hidrati so tisti, ki jih najdemo v nepredelanih ali minimalno predelanih celozrnatih živilih, zelenjavi (z nekaterimi izjemami) in sadju (z nekaterimi izjemami, vendar pa bodite pozorni na količino zaužitega sadnja, saj ležto vsebuje precej sladkorja). Omenjena živila so bogata tudi z vitamini, minerali in vlakninami.
Nekvalitetne ogljikove hidrate v telo vnesemo z belim kruhom, sladicami, sladkanimi pijačami in podobnimi visoko procesiranimi živili. Ta živila »pripomorejo« k pospešenemu pridobivanju maščobe ter obolenjem srca in ožilja.
NEKAJ NASVETOV…
Sami smo sicer zagovorniki prehrane, ki temelji na zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov ter povečanem vnosu maščob (ob zadostnem vnosu beljakovin) v telo, vi pa ste tisti, ki se boste sami odločili, katerim prehranjevalnim smernicam boste sledili. Če se odločite, da boste vztrajali pri ogljikovih hidratih, vam svetujemo:
- Začnite svoj dan s celozrnatimi živili, na primer ovsenimi kosmiči. V praksi to pomeni, da vaša porcija na krožniku vsebuje vsaj 4 grame vlaknin in manj kot 8 gramov sladkorja (preverite na embalaži, kakšna je priporočena porcija in kakšna je vsebnost vlaknin in sladkorja v njej).
- Zamenjajte prigrizke iz bele moke za polnozrnate (ponovno, govorimo o pravih polnozrnatih izdelkih in ne obarvanih).
- Pecite sami! Specite svoj lasten kruh, za katerega boste točno vedeli, kaj vsebuje, tisti v trgovini pa naj razvaja vaš nos, ne pa tudi ust. 🙂
- Izberite sadje, namesto sadnega soka. Sadnim sokovom so navadno dodani sladkorji in barvila, ki ojačajo okus.
- Izognite se krompirju in raje izberite divji riž ali polnozrnate testenine.
To je le nekaj nasvetov, ne smemo pozabiti pa tudi na to, da naj bodo vaši obroki zmerni, količine pa omejene. Že ta korak bo poskrbel, da se boste bolje počutili in tako tudi izgledali.
Vsi, ki bi si želeli o tej in podobnih temah izvedeti več, ste vabljeni, da se nam pridružite na brezplačnem posvetu,